Jobcentrene – at fodre en død hest! –

Jobcentrene skal nedlægges, da de ikke får borgere i ordinært job – Helt nye (og meget velkommne) røster i det politiske liv.

Jobcentrene skal lukkes

Jobcentre skal uden tvivl – i hvert fald efter min personlig mening, nedlægges hurtigst muligt i den nuværende form – de har gennem mange år bevist deres værdiløshed og kæmpet krampagtigt for at bevise deres eksistensberettigelse – uden nogen form for brugbare resultater, på trods af deres fantastiske og uigennemskuelige statistikker til egen berettigelse – og et budget som virkelig sparker røv

Hvad er det egentlig der sker, når nu adskillige jobcentre melder ud at de ikke har skaffet en eneste ledig i ordinært job i flere år?
Kunne det tænkes at det er konceptet der er helt ude i skoven, – skabt af politikeres bizarre menneskesyn og stræben efter stemmer?

Os der har været bisiddere utallige gange på jobcentre er jo ikke forbavset.

Jeg har mange gange hørt en jobkonsulent sige til en borger : “Det er jo ikke mit job at finde et arbejde til dig!” – og det ved vi jo så også heller ikke sker.
Mig bekendt er ingen borgere i Holbæk kommet i et fultids ordinært lønnet job andet end ved egen indsats – det er vist “Kejserens nye klæder” i version jobcenter.

Hvorfor har “alle” så det indtryk at et jobcenter skaffer borgere i arbejde?

Jeg kan ikke se anden forklaring end at det er et glimrende eksempel på politikernes og den kommunale administrations virkelighedsresistens, i et krampagtigt forsøg på at promovere den skruestik man prøver at fastholde syge og ledige i – udelukkende for egen berettigelses skyld.
Burde man ikke i 2021 kunne mobilisere et mere begavet og fornuftpræget syn på de borgere som af en eller anden årsag har hjælp behov?

Der skal nye veje til – helt nye veje


Den tidligere jobcenterchef i Holbæk, Gorm Hjelmgaard, nu chef i Odense, har et bud (som bestemt ikke er radikalt nok – men alligevel et vink med en vognstang, der peger på et gigantisk behov for nytænkning:

Det kunne godt lyde som om, der er en begrebsforvirring her. Når man hører, at Københavns Kommune ikke har henvist en eneste ledig til job i to år, tænker de fleste vel: Hold da op, kan det virkelig være rigtig? Og det har Odense så heller ikke gjort. Men så enkelt er det altså ikke?

– Jeg kan sagtens forstå, at den brede befolkning bliver forarget, når man hører det.
Det ville jeg også blive, hvis jeg ikke havde indsigt i, hvad en henvisning er, når vi taler redskaber i beskæftigelsesindsatsen. Det er misvisende. I 1950’erne gav det god mening at henvise fem raske svende til at læsse korn på havnen, for da var det bare den fysiske arbejdskraft, man var interesseret i. Men sådan foregår det ikke længere.
I dag handler det om at lave det personlige og det faglige match, selv om loven også giver os mulighed for at pålægge ledige at søge konkrete job.

Udtalelsen peger blandt andet hen imod at det også er erhvervslivet der skal ind i kampen – og ikke som nu kun for at få ledige som gratis arbejdskraft, men som en samfundsmæssig ansvarlig medspiller med knapt så stor egen-interesse og en langt mere empatisk tilgang til at blive et rummeligt arbejdsmarked til gavn for alle parter, hvor der også er plads til borgere med udfordringer.


Os jobcenter-kritiske bliver ofte beskyldt for ikke at være konstruktive – det vil jeg gerne være.

Det KUNNE være en del af pakken hvis Jobcentret var:
Et sted hvor du kan henvende dig hvis du har brug for hjælp til at finde et nyt job eller afklaring omkring din situation!
Et sted som har frivillige TILBUD du finder attraktive og brugbare på din videre vej i tilværelsen!
Et sted med en stor og positiv kontaktflade til det lokale erhvervsliv.
Et sted du trygt kan henvende dig uden angst for repressalier og sanktioner i din sag!
Et sted hvor man ser på hele personen og tværfagligt kan – og vil, tage hånd om de tiltag man i fællesskab finder behov for.


Og bestemt ikke:

En kontrolinstans med hovedformålet at se på ydelsesberettigelse, der bruger alle midler for med magt at fastholde dig i din situation, fordi det gavner kommunens økonomi!
En kommunal parkeringsvagt der ikke evaluerer på de tiltag du bliver tvunget i, men blot har fokus på at sende dig videre i et regidt system, udelukkende for systemets skyld og for at kunne bekræfte sin egen berettigelse!
En fjende du skal bekæmpe og slås med for at få den behandling du har ret til og brug for – og tilmed yderligere blive mistænkeliggjort som en doven og uduelig samfundsborger.
En instans der har som udgangspunkt at du selv er skyld i din situation – enten du er syg eller blot uden arbejde


Indlæg af Carsten Jensen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *